Wosk pszczeli

Wosk pszczeli swoje zastosowanie znajduje między innymi w lecznictwie oraz kosmetyce. Mimo, iż to miód zawsze będzie najbardziej wartościowym produktem wytwarzanym przez pszczoły, to jak się okazuje również substancja uboczna tego procesu, czyli wosk pszczeli wykazuje niezwykle cenne dla ludzi właściwości, które mogą zostać wykorzystane.  Co ciekawe, użycie wosku ma bardzo długą tradycję, bowiem jest on stosowany od co najmniej 4,500 lat! Wosk pszczeli powstaje w gruczołach woskowych znajdujących się na odwłokach pszczół robotnic. Szacuje się, iż do produkcji jednego kilograma wosku pszczoły potrzebują ponad 3,5 kilograma miodu. Warto także wspomnieć, iż zaraz po wyprodukowaniu wosk pszczeli jest czysty i jasny. Jednak w trakcie budowy plastrów, produkt ulega zanieczyszczeniu i zmienia swoją barwę na znacznie ciemniejszą.


Lecznicze właściwości wosku pszczelego
Wosk pszczeli jest niezwykle cenioną substancją w przemyśle farmaceutycznym. Ze względu na fakt, iż jest to w pełni naturalny produkt, wosk bardzo dobrze tolerowany jest przez skórę. Właśnie dlatego coraz więcej firm farmaceutycznych produkuje właśnie na bazie wosku pszczelego kremy, maści oraz plastry. Wosk znalazł zastosowanie w leczeniu kataru siennego, różnych chorób skóry, wrzodów, czyraków, artretyzmu, dny, schorzeń reumatycznych, a także trudno gojących się skaleczeń oaz ran. 

Natomiast w stomatologii wosku pszczelego używa się do tworzenia modeli zębów. Niektórzy lekarze polecają, aby zamiast gumy rzuć woskowo-miodowe cukierki, co prowadzi do aktywizacji wydzielania śliny, przyspieszenia przemiany materii, oczyszczania zębów z nalotu, wzmocnienia dziąseł, a także pomaga w przypadku zapalenia jamy ustnej.
Kosmetyczne zastosowanie wosku pszczelego
Wosk pszczeli ze względu na właściwości wygładzające, kojące oraz bakteriobójcze jest często wykorzystywany również w przemyśle kosmetycznym przy produkcji m.in. kremów do twarzy, produktów do depilacji, pomadek, kosmetyków do stylizacji włosów, tuszów do rzęs oraz peelingów.

bryla_wosku