Sok z brzozy

Sok z brzozy – właściwości
Co wyjątkowego kryje w sobie sok z brzozy, zwany również oskołą? Nie sposób jest wymienić wszystkich pozytywnych właściwości tego wyjątkowego napoju. Brzoza, niezależnie czy to będzie pień, młode liście czy pączki, jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów.
Właściwości soku z brzozy zależne są przede wszystkim od tego, z której części jest on pozyskiwany.

1. Sok z liści brzozy
Sok z liści brzozy jest nieoceniony przy bólach reumatycznych oraz rwie kulszowej – łagodzi bóle i przynosi ukojenie, a także przy kamieniach nerkowych. Jako że ma działanie moczopędne i detoksykujące, wspomaga proces filtracji w przewodach moczowych, przyspiesza wydalanie zalegających w organizmie złogów, a także zapobiega kamicy moczowej.

2. Sok z pnia brzozy (oskoła)Sok brzozowy
Sok z pnia brzozy bezpośrednio wzmacnia układ odpornościowy, a co za tym idzie zapobiega rozwojowi infekcji wirusowych i przyspiesza ich leczenie. Niewiele osób wie, że w medycynie ludowej oskoła używana jest jako lek antynowotworowy – zapobiegający powstawaniu i rozwojowi raka płuc.

3. Sok z pączków brzozy  Sok z pączków brzozy jest szczególnie polecany osobom podatnym na infekcje wirusowe, a także cechujących się często zachorowalnością na grypę. Sok ten sprzyja zbiciu wysokiej temperatury, łagodzi bóle gardła, a także bóle kości i mięśniowe.
Ponadto sok z brzozy łagodzi objawy chorób o dolegliwości układu pokarmowego, w tym wrzodów żołądka, a także wspomaga leczenie osób borykających się z anemią. Szklanka soku z brzozy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, aminokwasy, witaminę C oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. Warto nadmienić również, że brzoza – jako że zawiera przeciwutleniacze – sprzyja walce z chorobami serca, a także zapobiega m.in. zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym. Sok z brzozy jest także powszechnie wykorzystywany przy wypadaniu włosów i leczeniu trądziku.