Pyłek pszczeli

Jak powstaje…
Komórki rozrodcze wytwarzane przez kwiaty rodzaju męskiego, zwykliśmy nazywać pyłkiem kwiatowym. Z lekcji biologii wiadomo nam, że ów pyłek jest produkowany przez rośliny w stosunkowo dużych ilościach, albowiem to od tego czy dostanie się on na znamię tzw. słupków, zależeć będzie rozwój zarodka nowej rośliny.
Dzięki swoim właściwościom odżywczym, jest pokarmem między innymi pszczół, które pozyskują go z kwiatów, po to by zmagazynować go w ulach. W trakcie procesu przenoszenia, pracowite owady mieszają pyłek kwiatowy z niewielką ilością miodu lub śliny, co pozwala uformować go w kulkę, czyli tzw. obnóże. Pyłek kwiatowy zgromadzony w ulu w formie obnóży, nazywamy pyłkiem pszczelim.

Pyłek pszczeli


Dla pszczół, jest on zaraz po miodzie, drugim najczęściej spożywanym pokarmem. Do ula znoszony jest on w celu utworzenia swoistej spiżarni, dzięki której owady mogą na bieżąco zaspokajać swoje potrzeby żywieniowe. Jego nadmiar, służyć ma rzecz jasna za zapas na zimę, kiedy to jak wiadomo rośliny i kwiaty nie kwitną. Jeśli przyjrzeć się temu procesowi od środka ula, ujrzelibyśmy owady układające i ubijające pyłek w komórkach a następnie pokrywające go warstwą miodu. W ten sposób zapieczętowany pyłek zwany jest pierzgą. Po procesie fermentacji zachodzącym w komórkach, pszczelarz zbiera go za pomocą specjalnego narzędzia. Następnie suszy się go i konserwuje.
… i co nam daje?
Aby opisać wszystkie wartości odżywcze i zdrowotne pyłku pszczelego, potrzebowalibyśmy pokaźnym rozmiarów książki. Ilość korzyści wynikająca z jego spożycia jest wprost niezliczona. Sam fakt, że magazynuje on w sobie wszystkie informacje i materiały niezbędne do wzrostu całego organizmu roślinnego mówi nam wystarczająco wiele, by uwierzyć w jego właściwości.
Pyłek pszczeli jest doskonałym środkiem regulującym przemianę materii i pobudzającym apetyt. Dzięki bogactwu w witaminy i aminokwasy, przyczynia się do wzmocnienia organizmu. Świetnie wpływa na regenerację.
Pozytywnie wpływa on również na naszą kondycje psychiczną, wśród znawców tematu, powszechnie wiadomym jest, że poprawia on samopoczucie i wprawia w dobry nastrój. Stosując go poprawimy również koncentrację i pozbędziemy się problemów z nerwowością. Jest on również niezmiernie pomocny w walce z depresją.
Podnosi on w ogromnym stopniu odporność organizmu. Posiada silne właściwości bakteriobójcze i antybiotyczne. Skutecznie eliminuje on bakterie chorobotwórcze, co w konsekwencji utrzymuje nas w dobrym zdrowiu. Podobnie jak sam miód może służyć, jako środek do leczenia chorób o podłożu alergicznym. Łagodzi również objawy astmy. W przypadku stosowania razem z miodem, jego skuteczność znacznie wzrasta.
Jest on prawdziwym błogosławieństwem dla ludzi cierpiących na częste zaparcia. Oprócz tego wspomaga leczenie biegunek, często wręcz powodując ich ustanie. Pyłek pszczeli pozytywnie wpływa na ostrość wzroku a do tego odmładza naszą skórę. Ilość jego zalet jest niezliczona, zaś pozytywne właściwości wciąż niedoceniane.