Pieczemy chleb w automacie

Zapach chleba kojarzyć się może z ciepłem domowego ogniska. Kiedyś nasze babcie, może mamy, piekły świeże, chrupiące bochenki, którym nie można było się oprzeć i często znikały, zanim zdążyły ostygnąć. Powrót do tamtych chwil jest możliwy, nawet bez wehikułu czasu! Aromat świeżego chleba, posmarowanego masełkiem, może zagościć w naszym domu na dobre. Z pomocą przychodzi nam automat do pieczenia chleba, który w prosty i szybki sposób uchroni nas przed codziennym spacerem po pieczywo do sklepu.

Automat do pieczenia chleba

Funkcjonalność tego urządzenia zaskoczy niejedną osobę, bo kto by pomyślał, że automat do pieczenia chleba potrafi przygotować najprawdziwsze powidła, dżemy i konfitury?Perspektywa domowego pieczywa posmarowanego domowym dżemem nastraja bardzo optymistycznie. Szczególnie, kiedy automat wszystkie czynności wykonuje za nas, nie trzeba nawet brudzić sobie rąk. Przy użyciu tego pomocnika kuchennego upieczemy różne rodzaje chleba, zarówno pszenny, mieszany, jak i razowy, tostowy oraz na zakwasie. Automat służy również do wyrabiania ciasta, które potem upieczemy tradycyjnie w piekarniku. Tylko kilka prostych kroków dzieli nas od domowego wypieku, wystarczy wsypać do urządzenia składniki, wcisnąć odpowiedni guzik i poczekać aż maszyna skończy pracę.chleb_z_automatu

Zalet automatu jest wiele, jednak warto pamiętać o jeszcze jednej, bardzo ważnej. W domowym pieczywie, to my wybieramy składniki, dzięki czemu wiemy, co jemy. Pieczywo produkowane przemysłowo zawiera wypełniacze i inne szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki.

Woda 450ml

Mąka pszenna 750 gram

Cukier 2 małe łyżeczki

Sól  2 małe łyżeczki

Drożdże  25 gram

Nasiona: Dynia 70 gram, słonecznik 80 gram, sienie lniane 100 gram.