Orzech włoski a zdrowie

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak zbawienne skutki w zakresie naszego zdrowia, ma regularne spożywanie orzechów włoskich. Orzechy włoskie znane są w Europie od zalania

włoskie orzechy

dziejów. Tego wyjątkowy azjatycki przysmak został rozpropagowany na terenie państw starego kontynentu przez Rzymian. Chrupiąca przegryzka dedykowana jest osobom

 

borykającym się z problemami układu krwionośnego, tym, którzy pragną szybko zredukować masę tłuszczową, a także wszystkim zwolennikom zdrowego trybu życia. Co wyjątkowego kryje się w orzechach włoskich, że zalecają je lekarze i dietetycy z całego świata?


1. Orzechy włoskie są nieocenione, jeśli chodzi o wspomniany już układ krwionośny. Zawarte w nich antyoksydanty oraz l-arginina obniżają ryzyko śmierci z uwagi na szeroko pojęte choroby układu krwionośnego.orzech włoski
2. Ten rodzaj orzechów w szczególności sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie. Orzechy włoskie przede wszystkim pomagają otrzymać zbilansowany poziom masy ciała. Choć są wysokokaloryczne, posiadają duża ilość dobrego jakościowo białka, a także niski indeks glikemicznym. Na uwagę zasługuje również duża zawartość błonnika.
3. Zgodnie z najnowszymi badaniami, orzechy włoskie pozwalają ograniczyć ryzyko wystąpienia cukrzycy nawet o 20 proc.
4. Niektórzy twierdzą, że orzechy włoskie do doskonały afrodyzjak – zwłaszcza w przypadku panów. Ich regularne spożycie wpływa na jakość nasienia.
5. Wysoka ilość antyoksydantów zawarta w orzechach włoskich sprawia, iż mają one działanie antynowotworowe – zwalczają wolne rodniki, a także obniżają ryzyko wystąpienia poważnych chorób.
6. Zwalczanie wodnych rodników za sprawą antyoksydantów zawartych w orzechach włoskich sprawia, że nasz organizm znacznie wolniej się starzeje. Dodatkowo, polifenole przekładają się na ogólne zdrowie w późnym wieku.
7. Orzechy włoskie mają wpływ na działanie układu nerwowego oraz mózgu. U osób starszych opóźniają procesy starzenia oraz wybranych chorób układu nerwowego, o młodszych natomiast wspierają procesy myślowe i poprawiają pamięć. Duża zawartość kwasu omega-3 w orzechach włoskich obniża ryzyko depresji.