Miód lipowy

Miód pszczeli to naturalna substancja odżywcza znana od zalania dziejów – działa ona nie tylko regenerująco, ale również leczniczo. Niezależnie od spożywanych ilości, miód nigdy nam nie zaszkodzi. Dlaczego? Gdyż zawiera on substancje stymulujące metabolizm organizmu. Poznajcie wyjątkowy produkt – miód lipowy.miód lipowy i gałązka lipy
Miód lipowy fantastycznie redukuje stres. Jeżeli chodzisz poddenerwowany bądź nie możesz znaleźć własnego kąta, regularne spożycie miodu lipowego pozwoli Ci poczuć się spokojnie i komfortowo. Przysmak ten ma nie tylko dobroczynny wpływ na układ nerwowy, ale również na dolne i górne drogi oddechowe, serce i ogólnie cały układ krążenia.


O właściwościach miodu lipowego można pisać książki. Dla wielu znawców jest on uznawany za najlepszy rodzaj miodu. Przysmak ten idealni sprawdzi się w trakcie przeziębienia, na ból gardła czy też w przypadku spadku odporności. Miód lipowy zachwyci nas nie tylko licznymi właściwościami zdrowotnymi, ale również niebanalnym smakiem.
Jakość miodu lipowego zależna jest od wielu czynników. Niewątpliwie najważniejszym są odpowiednie kwiaty lipy. Ważne, by pszczoły miały dostęp tylko do niezanieczyszczonych drzew. Wtedy nasz miód będzie najlepszy. Nie da się ukryć, że pożądanym aspektem jest pogoda. Jeżeli jest sprzyjająca, miód osiąga jasną barwę. Miody lipowe można łączyć z miodami powstałymi z innych kwiatów.
Pamiętajmy, że miód lipowy traci swoje lecznice właściwości po dodaniu doń wrzątku. Dlatego też nigdy nie dodawajmy go do wrzącej herbaty. Zawsze warto odczekać te kilka minut, jak woda ostygnie.