Archiwa kategorii: Informacje

Sok z brzozy

Sok z brzozy – właściwości
Co wyjątkowego kryje w sobie sok z brzozy, zwany również oskołą? Nie sposób jest wymienić wszystkich pozytywnych właściwości tego wyjątkowego napoju. Brzoza, niezależnie czy to będzie pień, młode liście czy pączki, jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów.
Właściwości soku z brzozy zależne są przede wszystkim od tego, z której części jest on pozyskiwany.

Czytaj dalej Sok z brzozy

Orzech włoski a zdrowie

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak zbawienne skutki w zakresie naszego zdrowia, ma regularne spożywanie orzechów włoskich. Orzechy włoskie znane są w Europie od zalania

włoskie orzechy

dziejów. Tego wyjątkowy azjatycki przysmak został rozpropagowany na terenie państw starego kontynentu przez Rzymian. Chrupiąca przegryzka dedykowana jest osobom

 

borykającym się z problemami układu krwionośnego, tym, którzy pragną szybko zredukować masę tłuszczową, a także wszystkim zwolennikom zdrowego trybu życia. Co wyjątkowego kryje się w orzechach włoskich, że zalecają je lekarze i dietetycy z całego świata?

Czytaj dalej Orzech włoski a zdrowie

Miód Spadziowy – Leśny

Miód spadziowy, jak sama nazwa wskazuje pochodzi ze spadzi, czyli soków roślin. Może to być spadź zbierana bezpośrednio z roślin lub też z mszyc, które poprzez wgryzanie się

w Cute Bee with large eyes cartoonrośliny piją znaczne ilości ich soków i następnie wydalają spadź.

W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych leśnych – jest to tzw. spadź liściasta, pochodząca głównie z drzew lipy, a także spadź iglasta (zwykle jodłowa i świerkowa). Warto tutaj dodać, iż spadź nie występuje corocznie, a w niektórych regionach naszego kraju spotyka się ją nawet raz na kilka lat i właśnie dlatego miód spadziowy charakteryzuje się dosyć wysoką ceną.

Barwa
Miód spadziowy jest najczęściej ciemnej barwy z odcieniem zielonkawym – w przypadku
spadzi iglastej lub z odcieniem ciemno żółtawym – w przypadku spadzi liściastej. Świeża spadź ma natomiast barwę jasną, jednak pod wpływem światła i tlenu z czasem staje się coraz ciemniejsza.

miód z bułką

Smak i aromat
Miody spadziowe z drzew liściastych wyróżniają się łagodnym i delikatnym aromatem, a także dosyć specyficznym smakiem, który mało komu odpowiada. Natomiast spadź z drzew iglastych jest łagodna, a w smaku słodka z lekko żywicznym aromatem.
Właściwości lecznicze
Miód spadziowy leśny zawiera bardzo dużo cennych substancji odżywczych, minerałów, witamin oraz pierwiastków, dlatego jak najbardziej warto jest go spożywać regularnie.
Miód spadziowy najczęściej jest wykorzystywany podczas dolegliwości dróg oddechowych (zwykłe przeziębienia, jak również poważniejsze choroby m.in. zapalenie płuc) – wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne.

Miód spadziowy ma także dobroczynny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie serca oraz układu krwionośnego poprzez działanie przeciwmiażdżycowe. Ten rodzaj miodu jest takżePasieka w lesie stosowany w przypadku różnych schorzeń stawów oraz układu nerwowego. Jest także polecany dla osób z obniżoną odpornością organizmu. Natomiast, dzięki działaniu odtruwającym, miód spadziowy powinien być także stosowany w przypadku osób pracujących w szkodliwych warunkach, przy produkcjach toksycznych substancji oraz po kuracjach silnymi lekami.